Svart

stash

Svart är ett pågående projekt som både handlar om att göra vad som krävs för att överleva ekonomiskt som konstnär och om att leva det goda livet alldeles oavsett hur lite pengar det för tillfället finns på kontot. Det handlar om livsvillkor och livskvalitet.

Hur ska jag kunna leva det liv jag vill leva, med friheten att själv förfoga över min tid, energi och uppmärksamhet, och samtidigt försörja mig? Hur ska jag få in de pengar som varje månad krävs för att täcka de löpande levnadskostnaderna, enbart genom att göra sånt som känns meningsfullt? Kan svart te vara lösningen på alla mina problem?

20 kilo högkvalitativt kinesiskt svart te, fördelat i fyra 5-kilospåsar packat i en kartong. Från några av Kinas finaste tedistrikt, via en fantastisk tehandlare i Köpenhamn och mitt eget vardagsrum, finner detta te vägen hem till människor i min bekantskapskrets. Jag packar om de svarta bladen i 100-gramspåsar och fyller upp min sportbag. Därefter ger jag mig ut på cykel i min hembygd för att omvandla det svarta guldet till pengar och samtidigt sprida en nygammal tekultur med tillhörande livsfilosofi vidare.

Svart kommer att presenteras dels i form av en kortfilm, dels som en mindre del i ett större konstnärligt forskningsarbete som presenteras hösten 2017. Mer info om själva tesorterna följer här nedanför. Kontakta mig om du vill köpa te!

ryggen

Telista

De kinesiska teerna innehåller betydligt mindre garvsyra än exempelvis indiska eller lankesiska teer som de flesta av oss är vana vid. Vanliga tepåsar innehåller smaksatt svart te av låg kvalitet. Det har behandlats maskinellt hela vägen från skörd till färdig tepåse och bladen är därför brutna till småsmulor. Teerna jag säljer har istället skördats och hanterats varsamt av människor med taktil kunskap om hur te bör behandlas. Den goda smaken är ett resultat av hur teet odlats och oxiderat efter plockning, därmed innehåller det inga tillsatta smakämnen.

Dessa teer bryggs bäst runt 90 grader eller något varmare, gärna med rikligt med teblad men under en lite kortare tid än du är van. På så vis blir teet rikt och fylligt i sin smak utan att riskera att några bittra toner träder fram. Bryggda på rätt sätt kan dessa teer med fördel bryggas två eller tre gånger på samma blad. Allra bäst blir det om bladen får ligga fritt i vattnet och sedan silas av, men en tekula eller teklämma går också bra. Dessa fyra sorter är de jag har att erbjuda:

Yunnan är landets allra främsta teprovins. Där odlas te på 4 000 meters höjd, vilket gör att teplantorna tidvis lindas in i den rena fukten från molnen. De gyllene insticken är små skott från samma teplanta, vilka vittnar om dess höga kvalitet.

Panyong är ett te från södra Kina som håller lika hög kvalitet som Yunnan. Te från Yunnan och Panyong blir aldrig bittert om det bryggs på rätt sätt. Panyong är det främsta teet från Fujian-provinsen, smaken är rund, mild och mjuk och passar mycket bra både till frukost och till kvällen.

Luksus Keemun odlas i Anhui-provinsen och är något mörkare i tonen än både Yunnan och Panyong. Keemun är mjukt och kryddigt på ett sätt som påminner lite om kakao. Teet är något rökigt i tonen (trots att det inte är rökt). I Kina är Keemun traditionellt lite mer av en stapelvara som finns i varje tedrickares hem och avnjuts till vardags.

Pai-hoo är något så ovanligt som ett svart te med instick av vitt te. Det är ett te som anses vara något finare än Keemun men inte fullt lika lyxigt som Yunnan eller Panyoung. Teet är noga balanserat i sin smak men ska inte bryggas för varmt eftersom de vita insticken är lite känsligare för värme.

Köp 100g för 100 kr, eller ett paket av varje sort för 300 kr (spara en hundring).

gryta