De kinesiska teerna innehåller betydligt mindre garvsyra än exempelvis indiska eller lankesiska teer som de flesta av oss är vana vid. Vanliga tepåsar innehåller smaksatt svart te av låg kvalitet. Det har behandlats maskinellt hela vägen från skörd till färdig tepåse och bladen är därför brutna till småsmulor. Teerna jag säljer har istället skördats och hanterats varsamt av människor med taktil kunskap om hur te bör behandlas. Den goda smaken är ett resultat av hur teet odlats och oxiderat efter plockning, därmed innehåller det inga tillsatta smakämnen.
Dessa teer bryggs bäst runt 90 grader eller något varmare, gärna med rikligt med teblad men under en lite kortare tid än du är van. På så vis blir teet rikt och fylligt i sin smak utan att riskera att några bittra toner träder fram. Bryggda på rätt sätt kan dessa teer med fördel bryggas två eller tre gånger på samma blad. Allra bäst blir det om bladen får ligga fritt i vattnet och sedan silas av, men en tekula eller teklämma går också bra. Dessa fyra sorter är de jag har att erbjuda:
Yunnan är landets allra främsta teprovins. Där odlas te på 4 000 meters höjd, vilket gör att teplantorna tidvis lindas in i den rena fukten från molnen. De gyllene insticken är små skott från samma teplanta, vilka vittnar om dess höga kvalitet.
Panyong är ett te från södra Kina som håller lika hög kvalitet som Yunnan. Te från Yunnan och Panyong blir aldrig bittert om det bryggs på rätt sätt. Panyong är det främsta teet från Fujian-provinsen, smaken är rund, mild och mjuk och passar mycket bra både till frukost och till kvällen.
Luksus Keemun odlas i Anhui-provinsen och är något mörkare i tonen än både Yunnan och Panyong. Keemun är mjukt och kryddigt på ett sätt som påminner lite om kakao. Teet är något rökigt i tonen (trots att det inte är rökt). I Kina är Keemun traditionellt lite mer av en stapelvara som finns i varje tedrickares hem och avnjuts till vardags.
Pai-hoo är något så ovanligt som ett svart te med instick av vitt te. Det är ett te som anses vara något finare än Keemun men inte fullt lika lyxigt som Yunnan eller Panyoung. Teet är noga balanserat i sin smak men ska inte bryggas för varmt eftersom de vita insticken är lite känsligare för värme.
Köp 100g för 100 kr, eller ett paket av varje sort för 300 kr (spara en hundring).