web analytics

Gatulektion om politik och etik

Konstfacks kandidatprogram i Fri Konst omfattar en hel del kurser, vissa är bättre och mer inspirerande än andra, men överlag är kvaliteten hög vågar jag påstå. En av de kurser som gjorde starkt intryck på mig när jag själv studerade där var temakursen Politik och Etik, som är obligatorisk under andra året på programmet (och då hölls av världens bästa Andrea Creutz). Första gången jag fick äran att gästföreläsa på kursen var jag fortfarande student på skolan (fast på masterprogrammet, då var det Johanna Billing som bjöd in mig, även hon är världens bästa) och i onsdags gjorde jag det för tredje eller fjärde gången. Mitt bidrag kan beskrivas som en heldag till fots i Järna, inga större konstigheter. Jag tog med klassen till olika platser och presenterade politiska lager och betydelsebärande detaljer som kanske inte är helt uppenbara vid en första anblick.

Det som syns och det som inte syns kan aldrig separeras. Den som är intresserad av att skapa politisk förståelse och förändring måste vara medveten om både materiella och immateriella aspekter samtidigt, eftersom de tillsammans utgör en odelbar helhet. Återigen, inga konstigheter. Det känns riktigt fint att få möjlighet att hoppa in och gästa en kurs som jag själv haft stor behållning av att gå, särskilt när det är mina pedagogiska förebilder som bjuder in (Heja er Johanna och Andrea!). Det känns också fett att få visa upp valda delar av den här märkliga orten för utomstående, jag trivs förvånansvärt bra i rollen som icke-auktoriserad lokalguide (självutnämnd gatupedagog/byfåne). De senaste åren har jag förutom Konstfack också guidat Kungl. Konsthögskolan, Konstfrämjandet och YIP (The International Youth Initiative Program) runt i Järna.

Tack Andrea för inbjudan och bilder. Tack klassen för att ni dök upp och samskapade. Stort tack också Lotta, Signe och Ossian för att ni gjorde dagen möjlig. Ni är världsbäst allihop! <3

Den här sista bilden är inte från i onsdags, utan från ett tidigare tillfälle med Andrea’s handledargrupp från Konstfack, men jag gillar bilden. Fint fångad ögonkontakt.