web analytics

Vi lekte med döden

Under höstlovsveckan höll jag ännu ett konstkollo i Järna på uppdrag av Södertälje Kommun. Jag hade redan gjort ett lyckat kollo på deras inbjudan i somras och blev glad för fortsatt förtroende. Eftersom höstlovet börjar med Halloween och slutar med Allhelgona kändes det naturligt att välja döden som tema för kolloveckan. Vi samlades i en cirkel kring levande ljus om morgnarna, samtalade och delade med oss om tankar, funderingar och erfarenheter av döden. Alla människor, oavsett ålder, har intressanta och viktiga saker att säga om ett sånt existentiellt tema, och det var lättare än väntat att få till meningsfulla samtal trots att de flesta deltagare var mellan 6 och 10 år gamla.

Vi målade, tecknade, klippte, klistrade, samlade, byggde och härjade under veckan. På fredagen blev det i vanlig ordning dags för ett storslaget avslut, när vi slutförde arbetet med vår sex meter höga ängel och bar den genom byn till en plats i parken. Att kunna bygga och dessutom bära något som är så pass mycket större än barnen själva är en ganska häftig upplevelse för de flesta. De blir liksom imponerade av sin egen insats vilket jag tycker är en bra sak att få erfara. Att konstnärligt skapande inte handlar bara om resultat utan också om meningsfulla processer är också något jag försöker förmedla till barnen. Att blockera trafiken och ta plats i offentligheten är också en viktig upplevelse, och att allt inte går som man planerar men att det blir bra ändå. Ängeln bröt ryggen pga lite klena tejpfogar på vissa ställen, så vi fick bära fram den liggandes och sen reparera den på plats i parken.

Tacksam och berörd av barnens klokskap, engagemang och skaparkraft. Och tacksam för de grymma tonåringar jag anlitat som medhjälpare, vars hjälp var helt avgörande för att veckan blev så bra som den blev. Dessa fantastiska bilder från vår avslutande procession är tagna av fotograf Sanna Argus Tirén.