web analytics

Två lax sjutton

I berättelsen om mitt liv kommer 2017 att gå till historien som året då allt förändrades lite mer än vanligt, av livets egna omständigheter och som ett resultat av medvetna val. Riktningen jag rör mig i är densamma som förut, mot ökad förståelse och förändring i mig själv och i min omvärld, men vägen har i år känts mer oviss och rik på erfarenheter än vanligt. I det inre landskapet har jag under året upplevt högre toppar, djupare dalar, frodigare fält, brantare stup, klarare vatten, snårigare skogar, varmare solsken, djupare träsk och stormigare vindar. Livet har varit mer sårbart, smärtsamt, omvälvande och ansträngande, men samtidigt mer utvecklande, njutbart och spontant än vanligt. Den ökade ovissheten har också bidragit med en ökad upplevelse av närvaro som gjort även de svåraste stunderna till intressanta erfarenheter. Det är väl så det ska vara? Boom!

Jag är verkligen sjukt tacksam, inte minst för alla mänskliga möten som året bjudit på. Jag har genom min konst fått prova många olika saker tillsammans med många olika människor på många olika platser. Dessutom har jag lärt känna nya vänner här i min egen lilla människoby, det är jag också väldigt tacksam för. En person som jag känner en alldeles särskild tacksamhet inför är Karin Björk, som jag levt med i sju år och som jag på ett eller annat sätt önskar ha kvar i mitt liv så länge jag lever. Karins betydelse för mig och min utveckling de senaste åren går inte att överdriva. Jag vill skriva det för jag vet att hon inte syns i text och bild så ofta, trots att våra många långa och utforskande samtal i stor utsträckning påverkar både den jag är som människa och det jag gör som konstnär.

Det finns inget bra sätt att kortfattat beskriva det här året i ord. Bilderna kan nog ge en viss fingervisning, men det är också mycket som de utelämnar. Ångesten och den ekonomiska stressen till exempel, men också naturupplevelserna, de magiska ögonblicken med vännerna och allt annat vackert och njutbart som vardagen har erbjudit och som gång på gång gjort just mitt liv till ett osannolikt drömliv. Till alla som på ett eller annat sätt har haft med mig att göra under året, som deltagare eller uppdragsgivare, som vänner, kamrater, samtalspartners och medbrottslingar: Tack som tusan! Kampen fortsätter under 2018, men också allt det enkla, självklara och underbara.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

18a

19

20

21

22

23

24