web analytics

Koja och slott

Som en del av barnkonstfestivalen Kurioso blev jag inbjuden av curator Sanna Svanberg att göra en workshop där barn och unga fick vara medskapare. Jag valde platsen Säfstaholms Slott i Vingåker. Planen var att bygga en koja intill slottet, i inbjudan skrev jag:

”Slottet och kojan är varandras motsats och när de ställs tätt intill varandra så blir skillnaderna uppenbara. Slottet är byggt för att stå i hundratals år, som ett monument över rikedom och makt. Till kojbygget är alla välkomna att mötas som jämlikar, utan undantag. Den kanske inte blir helt perfekt, som ett slott, men vi bygger den tillsammans och fyller den med gemenskap och frihetlig skaparglädje – en annan typ av rikedom som inte kan köpas för pengar.”

Sagt och gjort, dagen fylldes av massa gemenskap och kreativitet enligt anarkistiska principer. Vi byggde, målade, eldade och avslutade alltihop med att slå sönder kojan tillsammans. Jag är tacksam för att jag får möjlighet att göra såna här uppdrag, där barn bjuds in för att göra konst tillsammans med andra barn som de inte känner sedan tidigare. Det blir alltid en massa möten, samtal, tvivel, mod och skratt. Bilderna lyckades fånga en del av atmosfären.

När vi just slagit sönder hela kojan och börjat plocka ihop allt material så kom de här två fantastiska syskonen. De satte igång med ett eget kojbygge medan vi andra fortsatte att packa ihop och de bidrog verkligen med sin fina energi och kreativa kraft.