web analytics

En oviss framtid

Forskningen jag bedriver handlar till stor del om medvetandets olika politiska, filosofiska och psykologiska aspekter. Jag försöker både förstå och förändra medvetandet, mitt eget och andras. Ibland är det hela svårbegripligt men ännu oftare är det otroligt tydligt hur allt tycks hänga ihop. Filmen jag för närvarande arbetar med handlar om medvetandets begränsningar och möjligheter. Trots att det är en fiktiv spelfilm jag skrivit manus till så bygger den på teman som jag  länge försökt närma mig i mitt arbete och därför har personlig erfarenhet av, till exempel spänningsfältet mellan säkerhet och frihet som både huvudkaraktären och jag själv befinner sig mitt i (tillsammans med alla andra levande varelser).

För att denna filmidé ska kunna bli verklighet har jag både sagt upp mig och tackat nej till nya brödjobb för att istället skriva manus. Att ”lämna tryggheten bakom mig och söka äventyret” är visserligen inget nytt för just det här projektet, det har jag gjort sedan barnsben och kommer att fortsätta göra tills jag dör, men det känns ändå som att insatsen har höjts och att mer än någonsin står på spel. Det handlar om något avsevärt större än inkassokrav och magkatarr. Det är samtidigt en ypperlig chans att faktiskt praktisera vad jag predikar – vikten av att utveckla en förmåga att omfamna ovissheten och bara flyta med istället för att klamra sig fast. Risk failure.

Manuset är i alla fall klart och nu väntar vi bara på ca$h (hoppas innerligt att även filminstitutet har en väl utvecklad förmåga att omfamna ovissheten och beviljar oss filmstöd). I övrigt har jag nyss medverkat i utställningen Headlong / Brick wall (”En utställning om byråkratiska barriärer, meningslöshet och viljan att vara fri”) i Stavanger och medverkar med en kort text i nästkommande nummer av tidningen Brand. Dessutom en par inbokade föreläsningar och lite subversiv undervisning men behöver landa ännu mer såna uppdrag om jag ska kunna överleva sommaren (Wallah! Sprid gärna ordet till dem du tror kan ha uppdrag). Sho!

Bilden är baxad.