web analytics

Dags för drömkollo

Vad är samtidskonst och vad kan en konstnär göra? Det finns många sätt att undersöka dessa frågor tillsammans med barn och ungdomar, jag tänker mig att ett bra sätt förmodligen är raka motsatsen till hur många bildlektioner ser ut. Istället för en lärarledd uppläxning utifrån en förlegad konstsyn – ett frihetligt och samskapat utforskande utifrån principer och metoder som används av konstnärer idag. Istället för påhittade tekniska övningar vars resultat ska bedömas och värderas – en serie vilda experiment vars främsta resultat är lustdrivna kreativa försök som inte tvingar in deltagarna i begränsande prestationskrav. Istället för att nöta in ett snävt urval av konsthistoriska exempel – möjligheter för deltagarna att ge sig hän åt nuvarande ögonblick som om inget annat vore viktigare.

Jag har återigen fått möjligheten att arbeta tillsammans med en liten grupp barn och unga inom ramen för ett konstkollo. Ny kommun och nytt upplägg, men ambitionen att skapa någonting anarkistiskt och fantastiskt förblir densamma. I morgon sätter vi igång, sen följer fem dagar av konstforskning som förhoppningsvis kan bli ett potent koncentrat i tid och rum av mellanmänskligt samskapande. Vi ska hålla till i mitt favoritskogsbryn Under Tallarna. Därifrån kommer vi att röra oss både djupare in i skogen och in i lokalsamhället. Jag vet ännu inte vilka individer det är som kommer att dyka upp som deltagare i morgon förmiddag, men jag vet att vi tillsammans kommer att vara med om något riktigt maxat och att vi kommer att skapa nya erfarenheter att bära med oss i resten av våra liv.

Bilden är från förra årets konstkollo på uppdrag av Eskilstuna Konstmuseum.